Sidor

onsdag 9 november 2011

Sy egen temari del 1

Edit: Have translated some of this to english. Please let me know if its hard to understand!

Tänkte att jag skulle visa grunderna i hur jag gör temari. Temari tror jag är det japanska ordet för liten boll. En temari består av en grundboll som man sen dekorerar genom broderi eller lindning av garn.



Den modell jag tänkte börja med att visa är en ganska enkel modell med heltäckande broderat mönster. Och jag lovar att även om det här mönstret kan se väldigt krångligt ut så är det ganska enkelt.

This is the pattern that i´m going to embroider on the ball. Don´t be intimidated by the complicated look, it´s fairly simple to do.
Så för att kunna starta behöver man göra en grundboll så det tänkte jag börja med att visa hur jag gör. Detta är ett utmärkt återvinningsprojekt där jag passa r på att göra mig av med små skräpbitar av tyg, vaddrester, trådar mm. (Eller för att vara ärlig, jag sparar på dessa i en bytta för att ha till just sånt här)
Jag letar också fram små garnsnuttar med udda garner (stickgarner, vävgarner mm) där det är för lite kvar för att kunna använda till något annat vettigt.

For filling I use small scraps from cutting fabric. I also use leftover yarns to wind around the ball, and here you really can use up all your ugly ones since they don´´t show in the finished ball..


Jag tar en lagom mängd skräpbitar och knölar ihop dessa till en boll. Hur mycket man tar avgör hur stor bollen blir.



The amount of scraps determin how big the ball´s going to be. 
Sen försöker jag hålla ihop dessa (tygbitarna) medans jag börjar linda restgarnet runt.


I squish the fabrics scraps togeter and then wrap some yarn around to keep it togheter.











Det kan bli lite knöligt i början. Om det sticker ut som en knöl någonstans så får man trycka till denna och linda garnet över den biten. Ett tips för att få en jämn boll är att man snurrar lite på bollen samtidigt som man virar garnet runt och att man byter tag ofta så att trådarna inte går i samma riktning.
För att få en bra bas att brodera på är det också bra att försöka vira ganska hårt. Om det virade garnet ligger för löst han det halka av, framför allt om man inte byter vridningsriktning ofta.


It could be a bit lumpy to start with but just squish the lumps togheter and wrap som more yarn around. The yarn must be wrapped quite hard so it does´nt fall apart later. Change direction often when wrapping the yarn, it should be as even as possible.

 
Skulle restgarnet ta slut innan tygresterna är hyfsat täckta och bollen fått bra form är det bara att ta en ny garnsnutt. Och man behöver inte fästa garnerna i det här skedet eftersom det nya garnet lindas över skarven.


You dont have to have long bits of yarn. Just take a new piece of yarn and continue wrapping until its round and even.

När bollen är täckt med restgarnet och har fått en bra form är det dags att linda in bollen i sytråd. Det är i alla fall vad jag användereftersom jag har en hel del hemma och jag tycker om lystern och hållbarheten. Fungerar även med ex bomullsgarn 16/2 men då får man inte samma lyster.
För att det ska gå lite fortare brukar jag ta två eller tre trådar samtidigt. Tar man tre trådar kandet vara bra att linda de sista varven med bara en tråd för att det ska bli finare.
When the ball is fairly covered its time to wrapp it in thinner thread and for this I prefer sewingthread. This will be the base colour of the ball. Since i don´t have much patience i usually use 2 spools of thread but that is optional.



När man lindar sytråden runt bollen gäller samma som vid lindandet av tygbitarna med restgarnet. Det bör lindas ganska hårt så att det inte halkar av och man bör vrida runt medans man lindar och dessutom byta grepp av och till så att trådarna korsar varandra så mycket som möjligt. På detta sätt får man en lagom hård boll som bas att brodera på.

Try and change the wrapping direction and wrap tight, this makes a better surface to embroider.


Det är inte roligt att när man broderar upptäcka att trådarna under är för lösa så och att det man broderar kasar runt och inte ligger kvar.

När bollen är täckt med sytråden och den ser bra ut ska vi fästa tråden. Klipp av tråden så attdu har ungefär 1 m lång trådända kvar. Trä på en synål/brodernål i änden.


When the ball is compleately covered save a lenght of yarn to fasten.




Sy lite över bollens yta så att trådarna där fästs lite. Ser det lite löst ut någonstans är det nu man ska passa på att sy fast de lösa trådarna med trådänden.

Sew randomly over the surface with the loos end to help the wrapped treads to lay still.









När du börjar få slut på tråden sticker du in nålen (med tråden på) i bollen och går upp en bit bort och sen klipper av tråden.. På det här sättet får man inga lösa trådändar som sen kan störa.

Fasten by going in to the ball and go up a bit away. Cut off the lose end.

Nu är bollen färdig för att broderas på!
Hur man delar upp en temari och broderar kommer i nästa inlägg...


Now the embroidery can start, for that se part 2.

Skulle jag vara otydlig i mina beskrivningar så hör av er så ska jag försöka skriva och visa tydligare.


Lycka till!

3 kommentarer:

  1. Rigtig god gennemgang - jeg bliver nødt til at prøve det med det samme. Jeg synes dine bolde er sååååååååååååå fine. knus Hanne

    SvaraRadera
  2. Tack! Alltid kul att få höra(eller läsa). K.

    SvaraRadera
  3. Tack! Har aldrig hört talas om temari... Hur fina som helst ju! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...