Sidor

onsdag 23 november 2011

Syföreningsmöte

Varit på möte i syföreningen jag är med i. Hälsade den nyaste deltagaren välkommen med tröjan jag började på tidigare i höstas. Det blev de knapparna som är på bilden även om de inte är fastsydda där.
Han (babyn) hade i vagnen fått med sig kudden som hans pappa sydde i slöjden. Tycker att det är kul att den blivit sparad!
Vi hann med en hel del pynt till vårt julgranslotteri också. Vi klär en gran med julpynt. Varje pynt har ett nummer fastsatt. Sen kan folk köpa pynt och ha chans att vinna fina vinster. I dag fyllde vi på med bl a tovade hjärtan.



måndag 21 november 2011

Virkade julhjärtan

Gratis mönster till detta klassiska julpynt hittade jag hos drops men jag valde ett tunnare garn( DMC babylo 10/8 räcker till många hjärtan och har en trevlig lyster) och mindre virknålsstorlek (boye nr 8). Blir jättefint i tallriset vi brukar pynta med i en kruka utanför dörren under advent. För att det ska bli fint behövs det nog några till, det blir finare ju fler man har. Mysigt litet tidsfördriv som är lätt att ta med!

tisdag 15 november 2011

Fodral under konstruktion

Gav efter och köpte ett set med knitpro stickor (har fortfarande planer på addi click om jag bara kan få pilla och se lite på dem, är mest förtjust i addi när det gäller vanliga rundpinnar).
Hursomhelst tror jag att jag får god användning för dessa men plastfodralet som de kom i hade jag inte mycket till övers för. Det var hål i sidorna så att stickorna skulle kunna ramla ut. Så nu håller jag på att fixa ihop ett fodral till dem. Pinnarna hålls på plats av en tygklädd resår. Jag kan skaka mycket på fodralet utan att pinnarna åker ut. Fixat ficka till alla kablar och ändknappar. Funderar på om det är något mer jag borde fixa innan jag syr ihop det sista?. Band eller likn till stickmarkörerna kanske?



lördag 12 november 2011

Sy egen temari del 2




For foregin readers please klick on the translation button!

Då ska vi börja med broderiet på bollen. Har du inte gjort bollen så gå till del 1. Det mönster vi ska sy är det som bollarna visar. Man kan brodera med många olika sorters garner. Jag föredrar pärlgarn för att det inte delar sig så lätt eller som nu när jag syr julgranskulor olika guld och silvertrådar. I exemplet nedan har jag använt DMC metallic tread på spolar med 40m.

För att få rätt proportioner på broderiet så ska vi dela upp bollens yta i delar. Beroende på vilket mönster man vill ha så delar man upp ytan olika. Vi ska göra en av de enklare.

Som hjälp ska vi använda oss av en pappersremsa. Klipp till en remsa som är ca 1cm bred och minst lika lång som omkretsen på bollen. Jag brukar klippa längs långsidan på ett A4 papper.










Lägg remsan runt bollen så att så att pappret möts och klipp av det som blir över.









Det är inte alltid man lyckas få en helt rund boll så ibland kan det skilja lite i omkrets beroende på vart man  lägger remsan, då får man försöka ta en medellängd på remsan.













Omkretsen runt bollen ska delas in i 4 delar. Och det är här pappersremsan kommer in och gör detta enkelt. Genom att vika remsan först en gång...











och så en gång till så är remsan uppdelad i 4 delar.














För att göra det enklare att sätta dit nålarna på rätt ställe så brukar jag när remsan är vikt klippa av hörnen på ena sidan (0.5cm).













När vi sen lägger tillbaka den runt bollen så är det enkelt att sätta nålar i vecken för att på så sätt dela in bollens omkrets i 4 lika delar.









Lägg remsan runt bollen och sätt nålar vid de klippta hörnen.













Nu ska vi dela in den tvärgående omkretsen också. Då tar vi bort remsan och sätter den på tvären av den linje vi just markerat upp, passa på att sätta de klippta hacken vid de nålar som du redan satt ut (2st). Mellan nålarna finns (eller ska finnas om remsan ligger rätt) ett hack på varje sida om bollen som inte är markerad med en nål. Sätt ut dessa två nålar.







Nu är uppdelningen klar och nu ska vi börja sy. För att göra det enkelt syr vi alla ytterlinjer först.

Trä en lagom lång tråd. Hur långt som är lagon beror på broderigarnet, vissa trådar delar sig lätt och trasslar lätt om tråden är för lång och vissa klarar av att vara lite längre. När jag broderar med guld/silvertråd brukar jag ha ungefär en armlängd lång tråd, inte längre.

Gå in med synålen en bit från en av markeringsnålarna och gå upp precis brevid.




Sy ett eller två ministygn vid nålen för att fästa tråden.


Gå till nästa markeringsnål och sy ett litet ministygn. Fortsätt runt och sy mellan alla markeringsnålar. (Sy till de närmaste nålarna)

Ibland kan man hamna så att man får gå in med nålen i bollen och sy under ett sytt stygn för att kunna sy mellan alla nålar.









När vi sytt mellan alla markeringsnålar kan vi plocka bort dem så att vi slipper fastna i dem i fortsättningen när vi broderar.

Har du tillräckligt med tråd kvar broderar du med den annars får du trä och fästa en ny tråd. Om vi tittar på mönstret som bildats så ser vi att bollen är uppdelad i 8st trekanter. Nu när vi ska brodera ska du se till att du startar med tråden i ett hörn på en av dessa trekanter.





Vi kommer att brodera runt i klockans riktning(om du inte är vänsterhänt, då kan det vara enklare att gå åt motsatt håll). Jag tycker att det är enklare om jag hela tiden vrider bollen så att det hörnet där tråden är hela tiden är neråt. När jag nu håller bollen så att hörnet med tråden pekar neråt så går jag upp till det vänstra hörnet, håller nålen parallellt och tryckt mot den övre tråden. Går in med nålen en bit i från hörnet och går upp precis i hörnet.
Ta inte allt för stora stygn, då syns inte mönstret ordentligt.





Vrider bollen så att hörnet med tråden pekar neråt. Går upp till det vänstra hörnet, håller nålen parallellt och tryckt mot den övre tråden. Går in med nålen en bit i från hörnet och går upp precis i hörnet.










Så här fortsätter jag brodera tills hela trekanten är broderad. Sista stygnet går jag ner där det ska vara men går upp i trekanten brevid. Sen fortsätter jag tills alla trekanter är sydda.











Man måste sy minst två trekanter innan man kan börja se mönstret. Här har jag sytt 2 trekanter.













Ett litet tips!
Momentet där man håller tråden parallellt med den övre tråden är viktig för att få till snurran fint. Jag brukar tom nästan lyfta lite på den tråden för att komma riktigt nära den kanten.











Fråga gärna om jag varit oklar med något och lycka till!


onsdag 9 november 2011

Sy egen temari del 1

Edit: Have translated some of this to english. Please let me know if its hard to understand!

Tänkte att jag skulle visa grunderna i hur jag gör temari. Temari tror jag är det japanska ordet för liten boll. En temari består av en grundboll som man sen dekorerar genom broderi eller lindning av garn.



Den modell jag tänkte börja med att visa är en ganska enkel modell med heltäckande broderat mönster. Och jag lovar att även om det här mönstret kan se väldigt krångligt ut så är det ganska enkelt.

This is the pattern that i´m going to embroider on the ball. Don´t be intimidated by the complicated look, it´s fairly simple to do.
Så för att kunna starta behöver man göra en grundboll så det tänkte jag börja med att visa hur jag gör. Detta är ett utmärkt återvinningsprojekt där jag passa r på att göra mig av med små skräpbitar av tyg, vaddrester, trådar mm. (Eller för att vara ärlig, jag sparar på dessa i en bytta för att ha till just sånt här)
Jag letar också fram små garnsnuttar med udda garner (stickgarner, vävgarner mm) där det är för lite kvar för att kunna använda till något annat vettigt.

For filling I use small scraps from cutting fabric. I also use leftover yarns to wind around the ball, and here you really can use up all your ugly ones since they don´´t show in the finished ball..


Jag tar en lagom mängd skräpbitar och knölar ihop dessa till en boll. Hur mycket man tar avgör hur stor bollen blir.



The amount of scraps determin how big the ball´s going to be. 
Sen försöker jag hålla ihop dessa (tygbitarna) medans jag börjar linda restgarnet runt.


I squish the fabrics scraps togeter and then wrap some yarn around to keep it togheter.











Det kan bli lite knöligt i början. Om det sticker ut som en knöl någonstans så får man trycka till denna och linda garnet över den biten. Ett tips för att få en jämn boll är att man snurrar lite på bollen samtidigt som man virar garnet runt och att man byter tag ofta så att trådarna inte går i samma riktning.
För att få en bra bas att brodera på är det också bra att försöka vira ganska hårt. Om det virade garnet ligger för löst han det halka av, framför allt om man inte byter vridningsriktning ofta.


It could be a bit lumpy to start with but just squish the lumps togheter and wrap som more yarn around. The yarn must be wrapped quite hard so it does´nt fall apart later. Change direction often when wrapping the yarn, it should be as even as possible.

 
Skulle restgarnet ta slut innan tygresterna är hyfsat täckta och bollen fått bra form är det bara att ta en ny garnsnutt. Och man behöver inte fästa garnerna i det här skedet eftersom det nya garnet lindas över skarven.


You dont have to have long bits of yarn. Just take a new piece of yarn and continue wrapping until its round and even.

När bollen är täckt med restgarnet och har fått en bra form är det dags att linda in bollen i sytråd. Det är i alla fall vad jag användereftersom jag har en hel del hemma och jag tycker om lystern och hållbarheten. Fungerar även med ex bomullsgarn 16/2 men då får man inte samma lyster.
För att det ska gå lite fortare brukar jag ta två eller tre trådar samtidigt. Tar man tre trådar kandet vara bra att linda de sista varven med bara en tråd för att det ska bli finare.
When the ball is fairly covered its time to wrapp it in thinner thread and for this I prefer sewingthread. This will be the base colour of the ball. Since i don´t have much patience i usually use 2 spools of thread but that is optional.



När man lindar sytråden runt bollen gäller samma som vid lindandet av tygbitarna med restgarnet. Det bör lindas ganska hårt så att det inte halkar av och man bör vrida runt medans man lindar och dessutom byta grepp av och till så att trådarna korsar varandra så mycket som möjligt. På detta sätt får man en lagom hård boll som bas att brodera på.

Try and change the wrapping direction and wrap tight, this makes a better surface to embroider.


Det är inte roligt att när man broderar upptäcka att trådarna under är för lösa så och att det man broderar kasar runt och inte ligger kvar.

När bollen är täckt med sytråden och den ser bra ut ska vi fästa tråden. Klipp av tråden så attdu har ungefär 1 m lång trådända kvar. Trä på en synål/brodernål i änden.


When the ball is compleately covered save a lenght of yarn to fasten.




Sy lite över bollens yta så att trådarna där fästs lite. Ser det lite löst ut någonstans är det nu man ska passa på att sy fast de lösa trådarna med trådänden.

Sew randomly over the surface with the loos end to help the wrapped treads to lay still.









När du börjar få slut på tråden sticker du in nålen (med tråden på) i bollen och går upp en bit bort och sen klipper av tråden.. På det här sättet får man inga lösa trådändar som sen kan störa.

Fasten by going in to the ball and go up a bit away. Cut off the lose end.

Nu är bollen färdig för att broderas på!
Hur man delar upp en temari och broderar kommer i nästa inlägg...


Now the embroidery can start, for that se part 2.

Skulle jag vara otydlig i mina beskrivningar så hör av er så ska jag försöka skriva och visa tydligare.


Lycka till!

tisdag 8 november 2011

Temari julgranskulor

Ända sedan jag lärde mig att sy temari för ungefär 2 år sedan har jag varit fashionerad av dem. Jag är mest glad i den här varianten med heltäckande mönster men alla är fina och man kan väl aldrig ha för många bollar? Dessa passar utmärkt som jongleringsbollar eller som jag gör nu till julgranskulor. Inhandlade lite glittriga broderigarner i helgen för att ha till detta.
Just det här mönstret tror jag kommer från den australiska broderitidningen Inspirations och är en av mina favoriter.


söndag 6 november 2011

Handlat lite på syfestivalen

Har i helgen varit på syfestivalen i Stockholm. Var ute efter att köpa lite glada och fina tyger för att pigga upp mig med och de här hittade jag precis vid ingången. 10tygbitar a 0,5m st för 300 kr. Tog två buntar med liknande/ samma tyger för att vara säker på att de ska räcka. De (sqare liz?) hade också en trevlig deal med att man fick tillbaka inträdesavgiften om man handlade för över 650kr och det gjorde jag.
Hittade också lite mer lila till Hedvigs stjärnor. Däremot tror jag att det här var första gången jag inte köpte något garn, jag hittade inget som frestade mig.
Jag förstår inte hur de som är med på en workshop klarar av att höra vad den som leder workshopen säger, hade det inte varit smidigare att ha dessa lite mer vid sidan av?
Trevligt sällskap och att jag hittade det mesta av det jag funderat på att handla gjorde detta till en riktigt trevlig dag!


onsdag 2 november 2011

Sorterat stjärnor

För ganska länge sen började jag med ett lapptäcke till min äldsta dotter. Täcket hade rosa, lila och några gröna stjärnor. Bakgrundens rutor är i olika beige och ett lila tyg som kommer från en trasig bomulls kimono. Allt gick bra tills jag började lägga ut de färdigsydda blocken. Min äldsta dotter kom då fram till att hon hatade rosa och hon kunde inte tänka sig grönt. Helt plötsligt var det inte lika festligt att sy färdigt täcket...
Efter att täcket hade legat till sig ett tag började jag sy fler rosa stjärnor(den färgen hade jag hemma) och sen satte jag ihop dem till ett nytt täcke till min yngsta dotter som älskar rosa. Har sytt fast borden och medans jag funderar på vad jag ska ha för bakgrundstyg så har jag plockat fram delarna till det första täcket. Det saknas några stjärnor för att få det färdigt,
kanske ska köpa lite lila tyg på syfestivalen nu i helgen.....

Marias rosa täcke
Orginaltäcket med de kvarvarande lila stjärnorna
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...