Sidor

fredag 30 september 2011

Det går framåt sakta men säkert!

Har nu sytt ihop alla remsor och sen skurit upp dem i fyrkanter(de har samma storlek som charm packs) . De mönstrade remsorna är ca 6.25cm breda och vita är ca 4.25cm breda.De vita remsornas bredd bestämdes av hur stor jag ville att det färdiga täcket skulle vara, hur mycket tyg jag hade eftersom jag inte ville köpa till mer tyger och av vad jag tyckte var estetiskt tilltalande. Paketet innehöll 33 mönstrade remsor och jag har användt alla. Jag kommer inte att använda alla små fyrkantiga bitar till lapptäcket, det kommer att bli några över och jag tror att jag ska använda dem till en kudde eller nåt, men det är troligtvis lättare att få ihop ett mönster jag gillar med lite fler bitar att välja på. Nu saknas "bara" en stor yta att lägga ut alla bitar på. Jag får fundera på det ett tag!


söndag 25 september 2011

Mormors "träben"

Har varit och hälsat på min 90åriga mormor i helgen och inspekterade hennes nya ben. Hon amputerade benet i början på sommaren och har precis fått ett " träben" (plast, gummi )eller vad det nu är gjort av. Hon var överlycklig över att få komma ur rullstolen, det har varit så svårt att nå saker. Det som ser ut som en krage rullas upp på hennes egna ben (påminner om stayups) så att det ska sitta kvar. Det är så bra gjort att jag var tvungen att känna på benen innan jag kunde avgöra vilker som var det riktiga! Superhäftigt! Det bästa med allt som varit är att jag har fått tillbaka MIN mormor igen, så här pigg har hon inte varit på många år! En nackdel med den nya protesen är att hon nu måste fixa matchande strumpor igen. :)


fredag 23 september 2011

Soulblossoms i tuskaftsmönster

Det kliade i fingrarna efter att få börja sy något av tygerna jag fått hem. Om jag inte har helt fel så är de här tygerna designade av Amy Butler och jag tror att kollektionen hette soul blossom, eller nåt sånt. Det är 33 remsor i tygets hela bredd (ca 110cm). Jag funderade lite över vilket mönster jag skulle välja. Det jag visste var att jag ville utnyttja tygremsorna så bra som möjligt utan för mycket spill. Som den vävnörd jag ibland är så bestämde jag mig för att låta remsorna bilda ett tuskaftmönster. Detta åstakomms enkelt genom att på båda  sidorna av varje remsa sy på en remsa i grund/bottenfärg (här vit). Det gör att det här kommer att gå ganska snabbt att sy ihop.


söndag 18 september 2011

Nya tyger och trevliga vänner.

Jag är lyckligt lottad som har många trevliga vänner. Jag har just varit hemma hos en av dem, Jonas och hämtat dessa tyger. Inför hans resa till USA för att hälsa på hans mamma fick jag möjlighet att beställa tyger hem till hans mamma som han sen tog med hem åt mig. Det var svårt att begränsa mig och jag försökte att inte ta något som skulle väga allt för mycket. Det slutade med att jag mest valde små charm packs, för att få med många olika tyger utan att det skulle bli för tungt. Nu blev det ju ganska mycket i alla fall men han klarade flyget utan övervikt.
Just nu har jag lite känsla av julafton och funderar förväntansfullt över vad jag ska använda de fina tygbitarna till...


lördag 17 september 2011

Skördetid...

Dagens skörd från växthuset och lite av skörden från danmarksresan. Det är alltid trevligt att kunna gå ner till växthuset och äta helt färska tomater, jag blir glad av både smaken och färgerna.
Blir glad av att känna på och se på garner och tyger också. Brukar passa på att köpa och testa lite nya garner när jag har chansen. Blev inspirerad av alla strumpstickande kursdeltagare så därför har det nog mest blivit strumpgarn i olika färger. Hittade också trevligt multifärgat alpacagarn från indiceita. Började sticka lite på ett par strumpor på tåget från jylland i rosa och gult garn. Dessa stickas dock på traditionellt vis med fem strumpstickor, eftersom jag inte hade i rätt storlek i rundpinnar. Men till nästa par har jag tänkt testa med rundpinnar och att börja sticka från tårna. Tack Hanne för det tipset och för tipset om butiken sommerfuglen! Dit ska jag definitivt återvända.


fredag 16 september 2011

Alltid kul att lära sig något nytt!

Nu när jag är på kurs i danmark för att lära mig att bl a konstruera mönster till och sy folkdräkter får jag lära mig massor av nya saker, i tillägg till det lär jag mig en massa tips och tekniker av de andra deltagarna i pauserna. En av de mer spännande sakerna i år är att sticka sockor/ tröjärmar/ byxben på rundstickor. Det är Hanne från Bornholm som lärt mig detta. Jag försökte själv men misslyckades totalt. För att det ska fungera ska man ha båda delarna ihop på mitten och dra ut vajern ut på var sida, sen stickar man en sida i taget men på båda bitarna(med var sitt nystan), vänder (drar till vajern igen så att det är ungefär lika mycket vajer på båda sidor) och stickar andra sidan. Svårt att förklara men väldigt bra om man vill ha två stickade bitar lika!

tisdag 13 september 2011

Dräktsömnadskurs i Danmark

Är för femte året med på de danske folkedanseres draktsömnadskurs i Bjerringbro. Här lär vi oss de traditionella sättet att tillverka en dräkt och dess tillbehör. Idag har vi bl a sytt liv och lärt oss hur man ritar av gamla broderier utan att dess karaktär försvinner. Många underbara gamla dräkter och tillbehör tas fram från samlingar och det berättas om dessa.
Den underbara sjalen visades i förbindelse med att vi fick lära oss att sy de stygn som krävs för att kunna göra den. Underbart att vara här och träffa alla kunniga danskar som håller kursen och de danskar och norrmän som går här(jag är tyvärr enda svensk som går/gått kursen). Njuter!


onsdag 7 september 2011

Tålamod är en dygd

Jag fick tips om att vänta i minst en vecka innan jag kedjetvinnar(navajo plying) ihop ett spunnet garn för att ge det tid att "sätta sig" så att man minskar fnurrorna på tråden. Det har kliat duktigt i fingrarna men jag har klarat av att vänta en vecka, och visst märker jag en skillnad. Det var mycket enklare att tvinna ihop det nu!
Det här garnet är spunnet av 3 olika varma gröna nyanser av merinoull. Till skillnad från der rosa garnet valde jag här att ta bitar av topsbanden och karda ihop dem lätt innan jag spann. Här blir inte de olika färgerna/ nyanserna lika tydliga utan en  lite mer mild melering. Jag är nöjd med båda varianterna!



torsdag 1 september 2011

rosamelerat garn

Har blandat topsband av merino i olika rosa, röda och gula nyanser. Spann bara lite för att testa hur det blev. Jag var inte så säker på om den gula färgen skulle störa för mycket. Men som färdigt garn tyckte jag att den gula livade upp lite. Ska prova och spinna lite utan gult för att se vad jag tycker om det och sen ska jag bestämma mig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...