Sidor

söndag 28 augusti 2011

Provat navajo plying

Kul att prova ny teknik och jag älskar faktumet att jag inte behöver spinna flera spolar för att tvinna ihop till garn. Det här gör det mycket enklare att spinna med flera färger och och få färgerna att passa ihop. Utgångspunkten var en naturgrå ull som jag blandade i färgad ull i med gradvis övergång. Vid tvinningen har jag en spole men eftersom jag kedjetvinnar så blir garnet tretrådigt. Lite svårt med flytet ibland men det ska jag arbeta upp. Har fått tipset om att låta garnet vara kvar på spolen i en vecka eller mer innan jag tvinnar ihop det för att få mindre fnurror på tråden, så det ska jag prova till nästa gång!

måndag 15 augusti 2011

hexagons

För de som inte tycker om att tråckla fast tyget vid mallen vid sömnad av hexagoner/sexkanter finns det flera lösningar. En av dem är att använda plastade papper som mallar. Man får jobba ett tag vid strykbrädan och med att rita och klippa ut mallar, men man får snabbt ihop många lappar. (finns fryspapper som man kan skriva ut på vilket sparar tid till uppritning.

Ex på plastade papper är mjölkkartonger (eller andra tetra pak), omslag till en del kopieringspapper, fryspapper (ex reynolds frezer paper). När jag sytt mitten på det här täcket har jag användt fryspapper och omslag till kopieringspapper. (Kanten runt om funderar jag fortfarande på.)




Rita och klipp ut mallarna på på/i det plastade pappret. Klipp ut en tygbit som är lite större. Placera tyget med avigsidan upp och lägg mallen med den plastade ytan uppåt.
Sätt på strykjärnet på bomull/lin. Vik över sömsmånen och stryk fast. Värmen smälter plasten så att den fastnar i den övervikta tygbiten. Det gäller att vara försiktig så att man inte stryker längre in än tygöverviket går annars kan plasten fastna på strykjärnet.
Fortsätt att vika över och stryka fast en sida i taget tills alla sidor är invikta.
Tyget är lätt att lossna och det blir inga märken på tyget efteråt (i alla fall inte på alla jag har gjort. Jag tycker att det blir fina och skarpa kanter när man gör på det här sättet och jag föredrar att göra så här ibland ex om jag väljer att sen sy ihop dem på symaskinen ( som vid handsömnad men med liten zig zag eller lämplig söm).

lördag 13 augusti 2011

Arbetsfördelning

Jag tycker att jag och min mamma har hittat en bra lösning när det gäller frukt och bär. Just nu är alla plommon mogna men jag hinner inte göra något av dem just nu. Målar reglar och balkar till uterummet som vi äntligen kan starta upp med eftersom takarbetet är färdigt. Det börjar bli ont om tid med bra arbetsväder eftersom både jag och min man jobbar igen efter sommarledigheten. Alltså hinner jag inte ta tillvara ex plommonen. Men mamma är snäll och hjälper mig att omvandla dem till marmelad om jag plockar dem. Helt ok deal, vi gjorde samma sak med mina aprikoser. Det kan självklart även bero på att hon gillar marmeladen och att jag hotat att göra vin på allt annars...


fredag 12 augusti 2011

Premiärstickning med knitpro

Stickar på koftan och passar på att testa de nyinköpta knitpro stickorna. Hade egentligen bestämt mig för addi click men de har inte varit så lätta att få tag på så jag bestämde mig för att testa knitpro istället. Tycker om idén och att de är så flexibla. Var lite irriterad först på att kablarna var så ihopsnurrade att det inte gick att få dem raka, men efter att ha legat utrullade i några veckor har de helt tydligt rätat ut sig. Så nu har det varit premiärstickning på dem. Nöjd så här långt.
Apropå koftan så är det ett trevligt garn att sticka i. Jag behöver fixa knappar för jag har inte tillräckligt många av några som jag tycker är tillräckligt fina. Frågan är om jag ska vänta med knapparna tills jag vet om det blir en pojke eller en flicka...


onsdag 10 augusti 2011

Supermjukt garn till babykofta

En bekant väntar barn till september. Tänkte att jag skulle göra en liten present och nu har jag bestämt mig för vad. Var på garn netto i Linköping och såg ( och kände) på en jättemysig liten kofta i ett jättemjukt alpacka garn. Det var då jag bestämde mig för att det var detta som ska bli presenten. Jag är lite osäker på om färgen kommer att gå hem, det är svårt att välja färger till andra speciellt till en baby när man inte vet vad det ska bli än. Men jag håller tummarna och hoppas på att det ska fungera.


söndag 7 augusti 2011

Stjärnor i lappteknik


Är färdig med stjärntäcket. Ja eller mittdelen i alla fall. Har bestämt mig för att sy på en bård för att få täcket lite större. Det vävda väggtäcket bakom får ofta agera designvägg. Brukar nåla upp lappbitar och sen får de hänga ett tag medan jag funderar lite över hur jag tycker att de passar ihop. Jag är väldigt glad i att sy stjärnor och tänkte jag skulle dela med mig min beskrivning av hur jag helst syr mina stjärnor. (Storleken är lagom till ex grytlappar)






























fredag 5 augusti 2011

Kick-off

Har idag haft chansen att hjälpa till på en kick-off.
Min uppgift var att med enkel lappteknik få personalen att sy något som kunde pynta upp personalrummen. Vi började med en gruppuppgift där alla fick sy en del som sen syddes ihop till en löpare. Detta klarade de så bra att de hann sy  varsin liten stjärnduk också.
De andra grupperna fick prova kransbindning, växtfärgning, luffarslöjd, stickning mm.



>

onsdag 3 augusti 2011

Rum till Maria

Eftersom döttrarna börjar bli äldre har de kommit fram med önskemål om att slippa dela rum. När man som vi bor i ett ganska litet hus är detta inte helt lätt att lösa. När vi flyttade in i huset fick vi höra att en av familjerna som bodde har tidigare hade haft ett av barnen sovandes i en garderob på övervåningen. Den är ganska liten och med snedtak, knappt ståhöjd ens vid dörren och för tankarna till Harry Potters krypin under trappen. Men efter en del funderande och med godkännande från den minsta familjemedlemmen (Maria) så är vi nu igång med att transformera rummet till ett flickrum. Vi började med att ta bort taket över tummet och bygger nu en font de spis(?) som är lika stor som rummet (ca 4m2) så att det ska bli ståhöjd i hela rummet.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...