Sidor

fredag 29 april 2011

karamelltröjan fick förlängt liv.

Min dotter Maria älskar sin karamelltröja så när ärmarna började bli alldeles för korta så var det bara att leta fram garn och förlänga dem. Garnet i tröjan kommer från östergötlands ullspinneri och jag lyckades få tag på samma rosa som till muddarna så det fungerar väl. Men det är nog trots allt tid att börja planera en ny.
Published with Blogger-droid v1.6.7

det blommar

Tog en tur i stadsparken i Motala. Det har börjat blomma och om några dagar kommer nog även alla tulpanerna vid fontänen att blomma för fullt. Min man älskar prydnadskörsbäret och numera har vi två hemma. Däremot dröjer det nog några år innan det ser ut som de här och våra har inte börjat blomma än. Men den som väntar på något gott...
Published with Blogger-droid v1.6.7

torsdag 28 april 2011

sexkanter

När jag syr sexkanter använder jag mig gärna av färdiga grafpapper. printablepaper.net har grafpapper i A4 storlek som man får skriva ut gratis. Jag brukar välja sexkanter i 1 inch storleken till mallar och 1/4 inch storleken till skisser/ planering. Fördelen med dessa är att jag lätt kan skriva ut nya om de tar slut eller om jag glömt att ta med mig och jag vet då att de är i rätt storlek. Att använda fryspapper, mjölkkartonger mm tycker jag om men det kräver uppritning och tillgång till strykjärn. När mallen är så här liten så är det enkelt och går snabbt att tråckla fast tyget.

Vid "fussy cutting" använder jag en lite stadig genomskinlig mall (här klippt från en laminerad lamineringsficka utan papper)där sömsmånen är utritad men där jag sträckat pappersmallens ytterkanter(med permanent penna), så att jag vet exakt vad som blir motivet.

För att få samma motiv på alla sex bitar (som krävs till blombladen) använder jag en tvättbar OH penna och markerar några detaljer (på plastmallen)så att jag sen kan lägga mallen så att jag får lika på alla sex delar. Efteråt tvättas mallen av innan nästa omgång blad ska ritas ut. Sen krävs det en mittendel som passar till också.

För att tyget inte ska förskjuta sig när jag tråcklar fast det vid mallen markerar jag ut pappersmallens hörn. Jag har stansat ut små hål på plastmallen vid den sträckade (motiv) mallens hörn (se bild av mall ovan), genom dessa kan jag på baksidan av tyget markera ut hörnpostionerna. Sen är det bara att tråckla fast tyget och vara noga med att de markerade punkterna kommer vid hörnen på pappersmallen. Det är vanebildande och rofullt att sy sexkanter!

Inspirerad



Var inne på amitiegirl  och blev förälskad i de fina sexkantsblommorna. Så nu har jag plockat fram mitt evighetsprojekt ett stjärntäcke i sexkanter för att fortsätta på det. Det är ju inte lika färgglatt som de på amitiegirl men jag funderar på om jag ska använda "fussy cutting" tekniken till en blombård till täcket. Sortimentslådor med fack i rätt storlekar är perfekt när man ska packa undan eller vill ta arbetet med sig. Så nu ska det bli mer sytt.
Published with Blogger-droid v1.6.7

onsdag 27 april 2011

färgklick i köket

Jag är barnsligt förtjust i prickar och tycker om glada färger. Jag syr oftast ganska många grytlappar under ett år och ändå har jag inte bytt ut mina egna på flera år (8-9år). Nu börjar de jag har falla isär och se minst sagt sjabbiga ut så nu var det på tiden med nya. Har valt ett enkelt blockmönster för att tygernas mönster ska synas mer.
Published with Blogger-droid v1.6.7

måndag 25 april 2011

sorterat

Då är sorteringen färdig. Nu är det lite mer lättöverskådligt och tar mindre plats. Tycker om de små plastbrickorna att linda upp garnet på (och priset), köpt av canvas på syfestivalen i jönköping.
Published with Blogger-droid v1.6.7

silkestrassel

Sorterar och ordnar upp broderigarn. Köpte en påse blandade broderigarner (trassel till största delen) på loppis. Har sorterat ut konstsilket och gett till äldsta dottern(9år) som blev gladare för dem eftersom de var mindre trassliga. Och nu har tiden kommit för att trassla upp de kvarvarande så att de kan användas. Tar tid men jag blir så glad över färgerna.
Published with Blogger-droid v1.6.7

bild till tyg

Det finns flera bra sätt att föra över bilder till tyg men det här har blivit en av mina favoriter eftersom jag inte behöver några specialprylar. Det här typen av överföringar tycker jag passar bra på ex fodral av olika slag som inte tvättas så ofta.
Det som behövs är:
- bild som ska föras över utskriven från vanlig skrivare,tänk på att spegelvända motivet.
- hobbylim
- tyg att föra över motivet till
- ev pensel till limmet
- behållare att blötlägga tygbiten i
- strykjärn


Fördela limmet över motivet, allt som ska över på tyget ska täckas med lim. Vänd ner bilden med bildsidan ner mot tygbiten.

Gnugga fast pappret mot tyget ( jag använder även naglarnas ovansida eller baksidan på en sked). Vänd gärna och gnugga från tygsidan också. Lägg till tork. (Om man är otålig fungerar ett torkskåp eller en hårtork)

När det är helt torrt stryks motivet ca 5 min med 2 prickar på strykjärnet. (Om strykjärnet är för varmt gulnar tyget och motivet) Lägg i blöt, efter ca en kvart eller mer är pappret genomblött.
Nu ska pappret gnuggas bort från tyget. Gnugga från mitten och gå utåt. Om man gnuggar för hårt tas en del av motivet bort och gnuggar man för lite blir det kvar för mycket papper. Låt tyget torka. Bli inte orolig om pappersfnuggen syns tydligare när det torkar.

När tyget är torrt gnuggar man in vaselin eller lim över motivet för att fnuggen ska "försvinna". På bilden är halva motivet ingnidet med vaselin. Om man gnider in med lim blir det en lite plastigare yta.

lördag 23 april 2011

glad påsk

påskmiddag på mina föräldrars altan. God mat och trevligt sällskap.
Published with Blogger-droid v1.6.7

grön sjal färdig

Då har jag fäst de sista trådarna. Jag valde att inte sticka med mer än en härva, jag tyckte att det räckte med den bredden för det jag var ute efter. En sjal som ger lite färg och som värmer. Garnet är otroligt mjukt och mysigt.
Published with Blogger-droid v1.6.7

tisdag 19 april 2011

forts grön sjal

Kommit lite längre på sjalen även om jag mest gjort annat idag. Garnet är mer drygt än jag trodde. Jag har användt lite mindre än halva härvan/nystanet. Jag har lagt upp 320m med stickor 4 och rätstickar sjalen från långsida till långsida på rundstickor för att det ska bli lättare att sticka. Vart 8:e varv är ett hålvarv, sticka 2 rm, *1omsl, 2tills* upprepas tills 2m kvar dessa stickas r. Fortsätter sticka tills lagom bredd eller tills garnet tar slut. Jag köpte tre nystan (malabrigo lace) men jag tror att det räcker med ett om jag inte ska ha en bredare. Jag får väl sticka slut nystanet och se vad jag tycker då.
Published with Blogger-droid v1.6.7
K

måndag 18 april 2011

skön dag i trädgården



20°C och sol. Känns nästan lite som sommar. Planterat frön med yngsta dottern. De fröna skulle egentligen ha planterats för en månad sen eller mer men en viss liten älskling hittade dem och gjorde ett paket av dom och som sen gömdes. Men nu hittade vi dem och bättre sent än aldrig. Det blir några sorters tomater och lite gurka och paprika. Nu återstår bara att se om de gror. Fördelen med att plantera sent är att vi kan så dem direkt i växthuset.
Hönsen har också varit glada över att äntligen få vara ute så det har varit en skön utedag för alla. En bra början på påskledigheten.
Har även börjat sticka på en lätt sjal av ett tunnt grönt garn jag köpte för några veckor sen.
Published with Blogger-droid v1.6.7

lördag 16 april 2011

Påskris

Har haft mamma och svärmor på besök och tillsammans med mina flickor har vi pyntat björkris med färgglada ulltussar. Ullen sätts fast med hjälp av limpistol, så efter ett tag hade vi lim både lite här och där. Eftetsom det blåste lite och vi var ute så har vi nu ulltussar lite varstans i trädgården! Så nu har vi pyntat lite inför påsken.
Published with Blogger-droid v1.6.7

fredag 15 april 2011

Kanske några varv till...

Börjar bli rätt storlek nu. Men jag tar nog några varv till för att vara säker. Ska bli spännande att se hur den tovar ihop sig och om bokstäverna fortfarande syns ordentligt. Sover på det tills i morgon!
Published with Blogger-droid v1.6.7

torsdag 14 april 2011

turkosa sockor

Kände att jag ville ha lite färgglada sockor för att bli glad. Har mer garn som väntar på att få bli sockor. Det blir lite garn över så när jag är klar får jag hitta på nåt att göra av alla rester. :)
Published with Blogger-droid v1.6.7

onsdag 13 april 2011

Published with Blogger-droid v1.6.7

Ljust blågrått garn

Har börjat spinna av kardfloren jag kardade i helgen. Har passat på nu när det var bra väder och det gick att vara ute eftersom angoraullen flyger omkring och fastnar på allt. Garnet består av angoraull från mina kaniner, lite grå alpacca ull och lite turkos och grön ull inkardad för att ge ett intryck av is. Hade lite silke som tvinnades in oxå. Har inte bestämt vad jag ska ha garnet till än.
Published with Blogger-droid v1.6.7

tisdag 12 april 2011

(disk)trasa

En trasa som bara blir bättre ju mer den används. Har använt mig av vävgarner från mitt förråd och virkat och stickat (disk)trasor.
Published with Blogger-droid v1.6.7

lördag 9 april 2011

Vårkänslor

Har hälsat på min far och hans blommor. Hans persikoträd som han byggt in i ett uterum framför sitt garage blommar nu för fullt. Så fort man öppnar dörren väller doften ut, ljuvligt.
Har njutigt av det fina vädret genom att sitta (i lä) och sticka färdigt kanten på den blågröna sjalen. Undrar vad jag ska fortsätta med nu? Ska jag röja lite i trädgården, städa eller...
Published with Blogger-droid v1.6.7

onsdag 6 april 2011

Filofaxfodral färdig


Då var fodralet färdigt och blev invigt idag. Och det fick avsedd effekt att pigga upp mig. Jag blir helt klart gladare när jag nu plockar fram kalendern för att skriva in ett möte eller liknande!
Published with Blogger-droid v1.6.7

måndag 4 april 2011

fodral till filofax

Min filofax börjar se lätt sliten och lite deprimerande ut. För att den ska skyddas från att bli mer sliten och för att pigga upp mig lite ska den få ett fodral. Har klippt till en bit svart kläde (köpt från korps), har klippt upp hål för tryckknapparna mm. Broderar enkla blommor i efterstygn och har sytt fast en bit knypplat spets i pärlgarn.
Published with Blogger-droid v1.6.7

söndag 3 april 2011

Påskpynt

Ett utmärkt sätt att använda upp alla restbitar efter diverse lappteknikprojekt. En ca 10 stycken behövs nog för att det inte ska se futtigt ut eftersom de är så små. Självklart kan man göra dem större mn då förlorar de lite i charm tycker jag. 
Bitarna till kroppen är 5*5cm . Snöre till benen på ca 10 cm. (Egentligen behövs det inte ett riktigt så långt snöre men det är lättare att knyta och det syns ju ialla fall inte sen.) En tygbit till näbben ca 2*2cm.
Vik ihop biten som ska bli näbb diagonalt, med rätsidan innåt, och sy igen ena kortsidan med väldigt liten sömsmån ( 3-4mm), vänd ut och in. Det kan behövas en sticka eller liknande för att pilla ut hörnet.  Knyt en knut i vardera enda på snöret. Lägg bitarna som bilden visar och vik ihop diagonalt.
Sy även här med liten sömsmån. Jag brukar backa och sy en gång extra över där tråden är för att benen ska ligga still och inte gå att dra ut för långt. Vänd ut och in. Stoppa och sy igen. När sytråden ändå är kvar i brukar jag fixa upphängninen med samma tråd.
Jag brukar sy ganska många på en gång och sen lägger jag dessa plus ull och sytråd, synål och sax i en påse eller en liten låda och så kan jag ta med mig detta när jag ska bort och vill ha något att pyssla med som inte tar så stor plats.

forts sjal

Ja då var det bara kanten kvar. Då återstår bara att hitta rundstickor i rätt storlek...
Published with Blogger-droid v1.6.7

lördag 2 april 2011

översyn av bikupor avklarad

Då är de fyra bisamhällen vi har hemma i trädgården vårstädade (bottnarna plus byte av en del ramar). Alla samhällen har klarat sig även om drottningarna inte har kommit igång med att lägga ägg ordentligt,lite lite yngel. Ska nog stödfodra lite, pollen fick de i de ramar jag bytt dit i stället för de tomma. Ganska skön dag, solen tittade till och med fram under några minuter. :)
Published with Blogger-droid v1.6.7

fredag 1 april 2011

datafodral forts

Har börjat virka in namn på fodralet. Är glad att jag inte valde kursiv text eftersom den blir lite kursivt i alla fall. Använder ett program för att göra egna korstygnsmönster där jag kan omvandla valfri font (teckensnitt?) till korstygn i denstorlek jag vill ha.
Published with Blogger-droid v1.6.7
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...